n grup de metges del Clínic de Barcelona ha presentat aquest dijous un avenç científic que podria canviar radicalment la vida dels malalts de fibrosi pulmonar. Es tracta de trasplantar cèl·lules capaces de regenerar el alvèols pulmonars. La malaltia de la fibrosi pulmonar, que porta a la mort en cinc anys, podria ser reversible gràcies a aquest nou sistema.

La fibrosi pulmonar és una afecció desconeguda, amb un pronòstic molt greu, i que provoca un deteriorament progressiu de la qualitat de vida. La tenen més els homes, 13 de cada 100.000, que no pas les dones, 7 de cada 100.000.

El símptoma principal és una respiració incorrecta, amb sensació d’ofec. Els pacients acaben necessitant bombones d’oxigen i acaben morint d’insuficiència respiratòria.

L’Hospital Clínic obre una finestra a l’esperança per a aquests malalts. Un equip de metges ha descobert que trasplantant un tipus de cèl·lules, procedents de cadàvers, es pot regenerar el teixit dels alvèols danyats. Per fer-ho, no cal cap intervenció quirúrgica.

De moment, aquets avenç només ha donat resultat en rates però, per la primavera de l’any que ve, s’està preparant un estudi en humans. Hi participaran sis pacients que han estat diagnosticats de fibrosi pulmonar recentment. Rebran un trasplantament de cèl·lules cada quinze dies durant un termini d’entre tres i sis mesos. La descoberta ja s’ha patentat i s’ha publicat mundialment.

Pots veure el video aqui